Heb je ooit meegemaakt dat een bepaald product je bleef achtervolgen?
Je koopt een bepaald type boormachine of zoekt op een vakantiebestemming en voor je het weet, zie je een week lang alleen maar dezelfde advertenties. Overal waar je kijkt.
Het heet 'retargeting' en het is zonde dat het op zo'n slordige manier wordt gebruikt. Want er is niet alleen een manier om dit te laten werken, als je het goed gebruikt, levert het de beste rendementen op je marketingbudget op.
Ik zal je laten zien hoe je dit idee kunt gebruiken op een manier die niet stalkerig of irritant is:
Tenzij je bijvoorbeeld een reep chocolade of kauwgom verkoopt, kopen je klanten niet zomaar iets bij je. Er is altijd een aanlooptijd. Een periode waarin je potentiële klanten hun opties afwegen.
Een mooie term hiervan is 'customer journey'. (Ik vond dat altijd een beetje pretentieus, maar laten we het er maar op houden).
Dit is het globale proces voor bijna elk product of elke dienst:
Vrij simpel, toch? Waarom zouden we ons dan überhaupt druk maken om dit soort dingen? Hoe eerder je een mogelijke klant kunt benaderen... hoe groter de kans is dat je ze omzet in een klant en hoe minder het je kost om een verkoop te maken. Het is een win-win-winsituatie.
Denk er eens over na.
Als je ze in fase 5 vindt, betekend dat meestal dat ze gewoon aan het prijshoppen zijn. Je stapt laat in de race. Idealiter wil je ze in fase 3 bereiken. Ze gaan op zoek naar oplossingen en BOEM, daar ben je.
Het goede nieuws? Als je marketing goed aanpakt en de adviezen in deze blog opvolgt is de kans groot dat je ze in fase 3 gaat vinden.
Het slechte nieuws? De gemiddelde aandachtspanne van een klant is verschrikkelijk en de kans dat ze jou later herinneren nadat ze weggeklikt hebben is laag.
Laten we dat oplossen.
Als iemand overweegt om jouw product of dienst te kopen en jij bent de enige leverancier die met diegene kan praten als hij of zij vragen heeft, dan kun je die persoon waarschijnlijk omzetten in een klant.
Met retargeting kun je bijna precies dat doen. Zeker als je het strategisch in zet.
In plaats van mensen steeds dezelfde foto en dezelfde advertentie te laten zien, gaan we het anders doen. In plaats daarvan gaan we ze nieuwe informatie en content laten zien die ze nog niet eerder hebben gezien. Misschien nemen we drie, vier, vijf video's op, die elk iets cruciaals benadrukken dat jouw toekomstige klant moet weten. Nuttige info die hen daadwerkelijk helpt.
Vervolgens richten we ons opnieuw op de mensen die onze advertenties eerder hebben gezien, tonen we ze nieuwe informatie en helpen we ze lang voordat het over geld gaat.
Als je iemand helpt zonder dat je er iets voor terugvraagt... wat is dan je eerste reactie? Bij de meeste mensen komen er twee dingen naar boven.
Klinkt volkomen logisch. Maar zodra je zeker weet dat hij je niet om iets terug gaat vragen komt er iets anders in het spel.
Betekend niet dat hij je kan bellen en je kan vragen om hem uit de gevangenis te halen. Betekend niet dat je hem gaat helpen sjouwen als hij van huis verandert.
Maar iets in je hoofd zegt: 'deze persoon heeft iets voor ons gedaan. Als we de kans krijgen om te helpen, moeten we de gunst terugbetalen.'
Wederkerigheid zit ingebouwd in onze psyche. En we kunnen het (op een goede manier) gebruiken als we onze marketing doen.
De truc is om mensen te helpen door ze daadwerkelijk te helpen.
Wild. Ik weet het.
Maar het werkt. En het maakt verkopen zoveel makkelijker. Als je dit goed doet, hoef je niemand over te halen. Tegen de tijd dat ze met je praten denken ze al heel positief over je! Omdat je er voor ze was toen ze je het hardst nodig hadden.
We zullen in de toekomst meer over dit principe praten. Probeer nu eens te experimenteren met retargeting en kijk hoe het voor je werkt. Denk na over hoe je dit in je bedrijf zou kunnen implementeren.
Tot snel.
PS. Benieuwd hoe ik het retargeting gedeelte van jouw advertenties zou aanpakken?
Neem vandaag nog contact op met ons bureau. Als we een goede match zijn, bekijk ik persoonlijk je bedrijf en je marketing, bedenk ik een strategie wat ik anders zou doen en bespreek ik dit uitgebreid in een gesprek.
Geen kosten, geen verplichtingen.
Als je wilt samenwerken, zal ik je precies vertellen hoe dat werkt, als je niet wilt samenwerken is dat ook prima. Geen harde verkoop, geen druk, geen vervelende verkooptactieken.
Klinkt goed? Vul dan dit formulier in: https://www.wearestable.com/werk-met-ons